Ce nu știai despre parfumuri

Ce nu știai despre parfumuri

Memoria olfactivă este printre cele mai puternice metode de a ne întoarce in timp. Declanșează nu doar amintirile, ci și emoțiile asociate acelor vremuri și este rezistentă la trecerea timpului. Parfumul reprezintă o parte a personalității noastre, el spune o poveste și transmite o stare.

Știm însă ce conține produsul nostru preferat?

Deși am fi tentați să credem că ingredientele din parfumuri provin exclusiv din plante, există totuși o gamă largă de ingrediente de origine animală care sunt folosite pentru anumite proprietăți pe care le dețin sau benficii pe care le oferă: fie au efect afrodiziac, fie mențin compoziția sau măresc rezistența aromelor etc.

Unele dintre cele mai des întâlnite sunt:
– Musk-ul – moscul tradițional provine de la cerb și este recoltat din glande situate în abdomenul masculului, după ce acesta este vânat și ucis. Acesta a fost un ingredient cheie in multe parfumuri, folosit pe scară largă până la sfârșitul secolului al XIX-lea datorită proprietăților sale de fixare puternică și de lungă durată. Fiind animale pe cale de dispariție, sacrificarea acestor cerbi, care trăiesc în Asia, a fost oprită și astăzi cantitatea de mosc natural este controlată de CITES ( Convention on International Trade in Endangered Species), dar braconajul și comercializarea ilegală continuă.
– Ambra cenușie (ambergris) – acesta este un produs rezidual recoltat din sistemul digestiv al balenei, care de cele mai multe ori este luat din intestinele balenelor sacrificate. În ciuda faptului că este ilegal să se comercializeze în unele țări, este folosit ca fixativ în mai multe parfumuri.
– Castoreum – este o secreție produsă în sacul anal al castorilor, care amestecată cu urină este folosită de aceștia pentru a-și marca teritoriul.
– Hyraceum – excremente de bursuc fosilizate.
– Civet – este o secreție care este luată din glanda anală a pisicilor africane. Aceste pisici sunt adesea ținute captive în cuști mici pentru a se colecta materia din glande. Mucul civet este recoltat fie prin uciderea pisicilor și prin înlăturarea glandelor lor, fie prin răzuirea secrețiilor din glande într-un proces dureros în timp ce acestea sunt încă în viață.


Pe lângă ingredintele obținute direct de la animale sau cele testate pe animale, un alt aspect de luat în seama il reprezintă agenții de conservare, cum ar fi:
* parabenii – au rol de conservanți sintetici. Aceștia pot fi responsabili de anumite dereglări hormonale și pot determina anumite modificări pivind producția de hormoni din corpul uman.
* ftalații – folositi tot cu rol de conservanți, interferează cu funcţia tiroidiană, afectează funcția de reproducere și, în timp, pot deregla funcționarea rinichilor și a ficatului.
Aceste substanțe sunt periculoase atat pentru cei ce folosesc produse care conțin astfel de ingrediente, cât și pentru cei care vin în contact cu persoanele care le utilizează, prin inhalarea compușilor chimici din ingredientele respective.

Astfel, cu cât știm mai multe despre lucrurile care pot fi ascunse în spatele unei etichete de parfum, cu atât putem afla mai ușor dacă aroma noastră preferată este una etică.
O modalitate simplă de a afla dacă parfumul preferat este Cruelty Free sau vegan este de a verifica logo-urile prezente pe etichetă, printre cele mai cunoscute fiind certificarea Vegan, PETA sau Leaping Bunny.

Cum putem noi să facem o schimbare pozitivă?

După cum știm, piața va furniza atât timp cât va exista cerere din partea consumatorilor. Este așadar respnsabilitatea fiecăruia dintre noi să facem o diferență reală față de animale și față de sănătate, prin informare și alegeri conștiente.

– Conscious is Beautiful –

Categorii

close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!